Dieta i błonnik

Chociaż nie wiele osób zdaje sobie do końca sprawę z tego jak ważny jest dla naszego zdrowia błonnik to nie mniej jednakże coraz więcej ludzi zaczyna sięgać po ten składnik przy różnego rodzaju dolegliwościach jelitowych. Znajdujący się w bardzo wielu przeróżnego rodzaju produktach błonnik rozpuszczalny jest jednym z bardzo poważnych składników dla naszego organizmu, mimo tego, że na nieszczęście organizm nie potrafi przyswoić go własnymi siłami.

Dla osób cierpiących na dokuczliwe zaparcia czy też borykających się z tak zwanym wiecznym brakiem sytości i wilczym apetytem produkty bogate w błonnik będą bez wątpienia w szczególności doskonałym doradztwem w pohamowaniu ichniejszym wilczego apetytu (więcej – produkty bogate w błonnik). Składnik ten, ponieważ ma to do siebie, że potrafi wzbudzić w naszym organizmie uczucie sytości, dzięki czemu jesteśmy znacznie mniej głodni. Wiedząc o takim wpływie tego składnika wiele osób zadaje dość w znaczącej liczbie sytuacji pytanie, w czym jest błonnik w jak największej ilości (zobacz – babka płesznika). Chcąc na to odpowiedzieć jednym zdaniem powiemy na pewno, że w produktach zbożowych oraz warzywach i owocach. Największe ilości błonnika znajdziemy stosownie w porzeczce czarnej i czerwonej oraz w malinach. Polecam o tym pamiętać i posiadać to na uwadze, jeśli w sposób szczególny zależy nam na utrzymywaniu właściwej wagi ciała i ładnej sylwetki. Bogatym źródłem błonnika jest również ciemne pieczywo oraz pełnoziarniste z dodatkiem słonecznika albo otrąb oraz śliwki suszonej. W miejsce ziemniaków polecam wybrać kaszę albo ciemny ryż a do surówek warzywnych dodawać jogurtu unikając śmietany.

Polecam: babka płesznik i jajowata
.

Leave a Reply