Kamień do pizzy

Każdy kto jedynie miał okazję przebywać we Włoszech i próbować prawdziwej włoskiej pizzy doskonale zdaje sobie sprawę z tego jak bardzo tamtejszy smak różni się od tego, który oferowany jest u nas. Z całkowitą czyli stu procentową pewnością, z kuchnią sprzeczać się nie można – przecież jak mówi przysłowie co kraj to obyczaj, ale pizza jest daniem, które najlepiej smakuje w wersji oryginalnej i tego powinno się się nauczyć. Sam kamień do pizzy wbrew pozorom nie wystarczy. Konieczne jest też zastosowanie odpowiednich składników.

Pierwsza sprawa i zdecydowanie najważniejsza to na 100 procent mąka. W naszym państwie stosuje się w ogromnej liczbie przypadków tradycyjnej, ogólnodostępnej mąki pszennej, którą to znajdziemy w każdym mieście. Problemem jest też nieumiejętne robienie ciasta. Takich mankamentów na nieszczęście nie zniweluje wręcz najlepszy kamień do pieczenia pizzy jaki zostanie nam zaoferowany (zobacz – kamien do pizzy). We Włoszech wykorzystuje się mąki typu 00. U nas jest to rzadko spotykane, ale wszakże czego nie robi się dla smaku i gości. Wszakże skoro stosowny kamien do pizzy to nie problem to i z mąką można sobie poradzić. Istotne jest także zapamiętanie podstawowej zasady, która mówi o tym, że sos zawsze musi być robiony z prawdziwych pomidorów oraz dodatkowo świeżych ziół (sprawdź również – kamien do pizzy). W chwili obecnej, dzięki temu włosi unikają zastosowania dodatkowych sosów. Tak doprawdy pomidory z puszki, keczup , a ponadto wszystkie inne koncentraty są w tym miejscu kulinarną zbrodnią. Pizza musi być aromatyczna i co ważne prawdziwa a osiągnięcie takiego smaku niewątpliwie zagwarantuje nam sukces gastronomiczny.

Zobacz: kamień do pieczenia pizzy.

Leave a Reply