Organizm potrzebuje witamin

Wielu dietetyków i lekarzy podkreśla, że odpowiednią dawkę witamin powinno się dostarczać organizmowi w sposób naturalny wraz z przyjmowanym pokarmem. Jednakże codzienna dieta przeciętnego człowieka nie zawsze jest doskonale zbilansowana, a ze względu na indywidualne preferencje kulinarne, w wielu przypadkach w menu brakuje wartościowych składników. Przykładem mogą być ryby, które nadal są niewiele popularne w polskiej kuchni, a dostarczają multum cennych witamin oraz dodatkowo nienasyconych kwasów tłuszczowych (zobacz omega 3). Niezbędne kwasy omega 3 pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu i przez to zapobiegają zawałom serca. Też niektóre pory roku wpływają na zubożenie posiłków pod względem wartości odżywczych. Ostatnie lata przyniosły rewolucyjne wyniki badań na zagadnienie jednej z witamin – okazuje się, że wytwarzana przez organizm pod wpływem słońca witamina D, ma istotne znaczenie nie tylko w procesie rozwoju kości, lecz także pomaga zapobiegać nowotworom, depresji czy chorobom układu oddechowego. Odpowiednia ilość tej witaminy produkuje się jednakże przede wszystkim latem, gdy najwięcej czasu przebywamy na słońcu. Równie bardzo istotną witaminą, której w większości sytuacji brakuje w diecie jest witamina b12, która partycypuje w tworzeniu się czerwonych krwinek. Niedobór b12 sprawia szereg dolegliwości, z których najpoważniejszą jest niedokrwistość. Wymienione witaminy i kwasy poprawnie jest dostarczać naturalnie, jednak by mieć pewność, że ichniejszym ilość jest wystarczająca dla organizmu, lepiej sięgnąć po suplementy diety uważając, by nie przekroczyć dziennej dopuszczalnej dawki danego pierwiastka.

Zobacz: koenzym q10.