Po co nam błonnik

Chociaż nie sporo osób zdaje sobie do końca sprawę z tego jak ważny jest dla naszego zdrowia błonnik to nie mniej jednak coraz więcej ludzi zaczyna sięgać po ten składnik przy różnego rodzaju dolegliwościach jelitowych. Znajdujący się w bardzo wielu wszelakiego rodzaju produktach błonnik rozpuszczalny jest jednym z bardzo poważnych składników dla naszego organizmu, pomimo tego, że na nieszczęście organizm nie potrafi przyswoić go samodzielnie.

Dla osób cierpiących na dokuczliwe zaparcia czy również borykających się z tak zwanym wiecznym brakiem sytości i wilczym apetytem produkty bogate w błonnik będą bez wątpienia szczególnie doskonałym doradztwem w pohamowaniu ichniejszym wilczego apetytu (więcej – błonnik na odchudzanie). Składnik ten, ponieważ ma to do siebie, że potrafi wzbudzić w naszym organizmie uczucie sytości, dzięki czemu jesteśmy znacznie mniej głodni. Wiedząc o takim oddziaływaniu tego składnika wiele osób zadaje dość częstokroć pytanie, w czym jest błonnik w jak największej ilości (zobacz – błonnik produkty). Chcąc na to odpowiedzieć jednym zdaniem powiemy na pewno, że w produktach zbożowych oraz warzywach i owocach. Największe ilości błonnika znajdziemy adekwatnie w porzeczce czarnej i czerwonej oraz w malinach. Polecam o tym pamiętać i posiadać to na uwadze, o ile w sposób szczególny zależy nam na utrzymywaniu właściwej wagi ciała i ładnej sylwetki. Bogatym źródłem błonnika jest też ciemne pieczywo oraz pełnoziarniste z dodatkiem słonecznika lub otrąb oraz śliwki suszonej. W miejsce ziemniaków warto wybrać kaszę lub ciemny ryż a do surówek warzywnych dodawać jogurtu unikając śmietany.

Zobacz również: błonnik w tabletkach
.

Leave a Reply