Ślimaki ze specjalnej hodowli

Ślimaki jadalne kojarzyły się dotychczas tylko z kuchnią francuską, w której są one wpisane w gastronomiczny kanon tradycyjnych potraw krajowych. Coraz więcej ludzi natomiast ceni kuchnię orientalną, dlatego zapotrzebowanie na ślimaki sprawiło, że w Polsce powstała bardzo duża hodowla ślimaka afrykańskiego, który jest odpowiednim jadalnym gatunkiem. Sporo osób nie wyobraża sobie jedzenia tych nieprzyjemnych na 1-szy rzut oka stworzeń, niemniej jednak nie mając świadomości co dostali na talerzu absolutnie przekonaliby się do ich smaku. Można zauważyć, że w niemalże każdym polskim mieście działa skup ślimaków. Jest to alternatywa dla hodowli, gdyż jej założenie wiąże się z bardzo dużymi inwestycjami, na które nie każdej osoby stać. Samych hodowli w Polsce jest zaledwie wiele. Znakomita większość ślimaków jest zastosowanych do importu, ale duża ichniejszym część zostaje w państwie i znajduje swoje użycie w najlepszych lokalach gastronomicznych nastawionych obecnie na kuchnię orientalną. Sama hodowla ślimaków jest trudna, ponieważ wymaga sporego zaangażowania i całodobowej opieki nad nią. Zbudowanie odpowiednich warunków do rozmnażania nie tylko sprzyja ślimakom, niemniej jednak jest między innymi określona prawem, dlatego w tym momencie jej zbudowanie nie jest zwyczajne. Globalnie działają fermy ślimaków chociaż jest to tradycyjne danie kuchni francuskiej. Odkąd granice były otwarte sporo chętniej podróżujemy i poznajemy smaki, których w późniejszym czasie przeważnie usilnie poszukujemy w swoim państwie.

Sprawdź: hodowla ślimaka afrykańskiego.