Wybór kawy ziarnistej

Właściwie każdy posiada różne gusty smakowe, dlatego także właściwie każdy smakosz kawy będzie szukał tej idealnej dla siebie. W polskich domach w ogromnej liczbie przypadków gości parzona, czarna i mocna kawa podana w dużym kubku. W innych krajach wygląda to przeciwnie. Odwiedzając sklepy z kawą można się przekonać, że na rynku znanych jest choćby kilkanaście rodzajów kaw. Chociaż my w znaczącej liczbie przypadków dzielimy ją na trzy grupy, w których znajdują się parzona, rozpuszczalna i cappuccino to tak doprawdy nie wyróżniamy w tym miejscu nawet małej części spośród wszystkich dostępnych. W krajach śródziemnomorskich modne jest picie mocnej kawy espresso, do której podany jest kieliszek grappy. Wysokiej klasy kawa podana z niewielką ilością dobrego alkoholu ma bardzo pobudzające działanie i cechuje ją głęboki aromat. Jednakowo jak kawa do domu, kawa dla gastronomii powinna być na prawdę wypasioną, przy czym poruszając jej temat należy go rozwinąć i wytłumaczyć, że jakość kawy uzależniony jest od jakości ziarna i od stopnia jego wypalenia. Jeżeli poszukiwana jest dobra kawa do ekspresu to należy się przygotować na oczywiste trudności. W Polsce nieprosto taką znaleźć. Na naszym rynku można uzyskać produkty zaledwie kilku producentów, dzięki któremu możliwe jest przygotowywanie smacznych i aromatycznych napoi. Trudność w znalezieniu stosownego towaru powoduje, że restauratorzy w zdecydowanej większości przypadków na specjalne zamówienie, bezpośrednio od producenta zamawiają kawy ziarniste do ekspresu. Wówczas jednakże filiżanka takiej jest dość droga i wyłącznie prawdziwi miłośnicy sobie na nią pozwolą.

Sprawdź: dobra kawa ziarnista do ekspresu.